Recensie

De beproeving 4 Zware gevallen


De beproeving (wellicht beter gekend onder z’n Engelse benaming The Stand) is, naar de omschrijving op Wikipedia, een episch horrorverhaal van de hand van auteur Stephen King. Het is trouwens ook een van zijn bekendste werken, onder meer door de verfilming van Mick Garris in 1994. In 2008 werd begonnen met het uitbrengen van dit verhaal in comic-formaat. Geen gemakkelijke opgave...

Dit vierde deel (ondertussen zijn er in het Engels 6 delen uitgebracht die telkens 5 losse comics bundelen) verhaalt voornamelijk over de pyromane Trashcan Man en zijn tocht naar het leger van de Duistere Man, Randall Flagg. De verschillende groepjes overlevenden die elk hun weg gingen in het Amerika van na het griepachtige virus ‘Captain Trips’, bereiken een voor een het stadje waar Moeder Abagail hen via dromen naartoe leidde. Daar trachten de overlevenden zich opnieuw te organiseren en een nieuw Amerika te stichten met onafhankelijkheidsverklaring, grondwet en handvest van de burgerrechten. De dreiging van de demonische persoonlijkheid (Flagg) in Las Vegas hangt echter als een dreigende wolk boven deze nieuwe gemeenschap.

Ook dit vierde deel staat bol van de gebeurtenissen en spanning. Stephen King is een erg getalenteerd schrijver en neemt z’n lezers telkens opnieuw mee in een wervelend verhaal. Niet onlogisch dus dat de man z’n werk verstript wordt. Roberto Aguirre-Sacasa, die onder meer meewerkte aan Fantastic Four, X-men Origins, en Young Avengers, stond in voor het script en het moet gezegd: met succes. Het verhaal dendert vooruit zonder zich te vergalopperen. De personages zijn goed uitgediept en de verschillende gebeurtenissen komen op een duidelijke manier naar voren. Dit maakt dat het een erg meeslepend boek geworden is dat je moeilijk langs de kant legt voor de 136 bladzijden zijn omgeslagen.

Wat je vaak in dit soort doemverhalen ziet is dat de tekenstijl erg donker is. Mike Perkins (tekeningen) en Laura Martin (kleuren) zorgen echter voor een passend evenwicht: klaar waar en wanneer dat moet en donker/duister als de omstandigheden dat vragen. Deze combinatie zorgt er mede voor dat je sterk betrokken raakt bij het verhaal en de personages.

Besluit: dit vierde deel heeft me (alweer) sterk kunnen bekoren. Het niveau van de eerste drie delen is behouden en mag er zeker zijn. Vergelijken met het originele boek kan ik niet (wegens veel te lang geleden dat ik het las), maar slecht kan je deze verstripping zeker niet noemen, integendeel. Ik kijk alvast uit naar het volgende deel...

Tot slot de links naar de besprekingen van de vorige delen:
Recensie deel 1
Recensie deel 2
Recensie deel 3



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.