stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Akira 1 Deel 1
2 Deel 2
3 Deel 3
4 Deel 4
5 Deel 5
6 Deel 6


Vermits ik manga nog volop aan het ontdekken ben, sleep ik jullie mee in mijn ontdekkingsreis. Deze keer Akira.

Wie had ooit kunnen denken dat één van de grootste rampen uit de menselijke geschiedenis door een jongetje genaamd Akira werd veroorzaakt? En toch, in deze wereld is het echt gebeurd. Akira samen met enkele andere kinderen, waren geselecteerd voor een speciale overheidsopleiding, omdat ze tekenen gaven van over een extra kracht te beschikken. Door allerlei proeven wou de overheid deze krachten volledig tot ontplooiing brengen. Ik moet er waarschijnlijk niet bijzeggen dat heel wat kinderen de ‘opleiding’ niet overleefden. Maar enkelen waren succesvol en kunnen na alle beproevingen met hun geest de meest onwaarschijnlijke zaken verwezenlijken. Alleen jammer dat de activatie van de krachten van Akira zo wat heel Tokio en zijn inwoners verwoest heeft. De de overheid kreeg schrik (altijd te laat hé) en ze vroren Akira in en houden de anderen achter gesloten deuren. De evolutie kan echter niet meer gestopt worden. Andere kinderen, die nu opgroeien in NewTokio, blijken eveneens over krachten te beschikken. De overheid kan de verleiding (opnieuw) niet weerstaan en grijpt terug één van deze kinderen. En opnieuw heeft het experimenteren op hem, onverwachte gevolgen. Zal zijn krachtsontplooiing, buiten een vernietigingsgolf genereren, ook nog eens Akira doen ontwaken? Twee oncontroleerbare krachthuizen in één megastad? Zal de stad en zijn inwoners het deze keer wel overleven? En blijft de relatie overheid – burgers wel overeind? Hebben zij niet genoeg van al die ‘geheime’ experimenten? (Er zijn altijd geruchten te vinden.)

Dit is een epos, eentje in manga-stijl. Alle emoties worden uitvergroot, maar in de extreme omstandigheden dat de inwoners zich bevinden is dat niet geheel onrechtmatig. De stad heeft immers al een mislukt experiment achter de kiezen dat de stad plat legde en de heropbouw gaat ook niet meteen van een leien dakje. Je moet met manga ook nooit twijfelen over welk gevoel wordt weergegeven en hier is het alsof de uitvergrootte gezichtsuitdrukkingen maar net de gebeurtenissen kunnen kanaliseren. Ze houden elkaar maar net in balans. Maar daardoor werkt het juist zo goed.

In het kort: een aanrader in manga-stijlDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.