stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

De Russische revolutie 1 De Russische revolutie


‚De Russische Revolutie’ van Guido Crepax gaat over de Russische burgeroorlog die begon in 1917 en in totaal drie jaar duurde. Het gaat om de strijd tussen ‚de witten’ en ‚de roden’. In 1917 was de eerste wereldoorlog nog in volle gang, de wereld stond al drie jaar in brand. De Russische soldaten werden, door de vele nederlagen, oorlogsmoe. In februari 1917 stoten soldaten en arbeiders de tsaar van de troon. Er ontstonden twee groepen: ‚De witten’ wilden een samenleving stichten die was gebaseerd op de westerse democratie en ‚De roden’ die een gelijkwaardige verdeling van grond en welvaart wilden. Hoe het precies in elkaar steekt staat nauwkeurig beschreven in een verhandeling voorafgaand aan het verhaal.

Door de dynamische indeling en vorm van de kaders laat deze strip zich lezen als een spannende actie film. Crepax weet de strijd tussen de beide partijen goed weer te gegeven. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hij meer sympathie heeft voor ‚de roden’ dan voor ‚de witten’. Hij beschrijft de twijfel, over de zin van alle wreedheden, die bij enkele ‚witte’ soldaten toe slaat. De tekenstijl heeft iets zwierigs wat de dynamiek van het verhaal ten goede komt. Door de ietwat slordige aquarel inkleuring krijgt het verhaal ook wat dynamisch, het lijkt erop of dat het in het heetst van de strijd is ingekleurd.

Al met al heeft Crepax een goed album afgeleverd.

De Russische Revolutie op Ratatouille TVDit is een recensie van een gebruiker.