stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

XIII Mystery 8 Martha Shoebridge


"Wie is Marta Shoebridge?" Het zou zo maar een vraag kunnen zijn uit een quiz, bedoeld om het verschil tussen kandidaten te maken. De kans dat iedereen het antwoord schuldig blijft is evenwel vrij groot. Een 1e tip dat het een personage uit een strip is zou mits een wilde gok het juiste antwoord kunnen opleveren.

De kans dat een afbeelding als 2e tip helpt is ook niet echt groot.Moest in een 3e tip de reeks, XIII, worden vermeld zou elke rechtgeaarde stripliefhebber meteen weten over wie het gaat. Er is namelijk maar 1 Martha! Inderdaad, dit is ze zoals we haar kennen:Martha Shoebridge is de dokter die XIII verzorgt nadat hij door de Mangoest is neergeschoten op de Lady Bee. In de reguliere reeks werd ze steevast enkel met de voornaam aangesproken. Enkel in deel 13 (Het onderzoek) dat losse eindjes aan elkaar knoopt ipv een echt verhaal te vormen, wordt haar naam voluit vermeld en haar achtergrond geschetst.

Om het verhaal van markante figuren uit de XIII reeks te vertellen is de Mystery spin off gelanceerd. We leren telkens hoe iemand is geworden tot wie hij is. In zekere zin is deze reeks dan ook een prequel.

Martha is een topgynecologe die leeft voor haar vak. De liefde kruist haar pad en vernietigt uiteindelijk haar leven. Andere hoofdrolspelers in deze pijnlijke neergang zijn geen onbekenden uit de reeks.

Het scenario van Frank Giroud is zeer geloofwaardig. De evolutie die Martha doormaakt, maar ook de manipulatieve omgeving waarin ze terecht komt, het is zoals de wereld is. Martha is, dat weten we al uit het allereerste XIII album, een owv alcoholisme geschorste arts. Wie kan daar nu sympathie voor voelen? Maar Giroud veroordeelt niet, hij vertelt het verhaal vol meededogen.

De tekeningen van kiwi Colin Wilson sluiten goed aan. In een dergelijk drama focus ik me vaak op gelaatsuitdrukkingen. Ze zijn hier bijzonder sprekend.

Een prequel vol van verwijzingen en met talrijke personages uit de basisreeks houdt het gevaar in van verwarring of zelfs fouten. Maar bij elk album uit de Mysterie reeks lijkt het wel of de waarheid duidelijker wordt. Hierbij worden ook vaak achtergronden van andere dan het titelpersonage belicht. Want in XIII is alles en iedereen immers verweven.

De XIII Mysterie reeks zal uit 13 delen bestaan. Het volgende album zal Felicity Brown-Moreno-Rowland behandelen. Dat belooft...
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.