stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Simon van de rivier INT 1 Boek 1


Eind jaren 70, begin jaren 80 heb ik regelmatig met de albums van 'Simon van de rivier' in mijn handen gestaan. Ik kreeg er toen geen warm gevoel bij en mijn interesses gingen toen meer uit naar Tangy -zonder de u- en Laverdure, Blueberry en Roodbaard. Nog wat later kwam daar de Playboy bij maar dat is een ander verhaal.

In de tussentijd liet ik Simon van de Rivier liggen voor wat het was ..... tot nu dan.

Uitgeverij Sherpa her-lanceert Simon van de rivier in een aantal prachtige bundels waar dan zojuist Deel 1 te koop van is gekomen.
Dit 1e deel bevat het befaamde 'Ballade van Roodhaar', die uitgeverij Lombard nooit zelf in de reeks heeft uitgebracht, 'De Stam van de Ruiters' en 'Slaven'.

Het eerste dat me opvalt na het lezen van deze bundel is dat het me allemaal wel erg bekend voorkomt. Het is een samenleving van 'na een conflict', er zijn lokale machthebbers en ondergeschikten, die hulp nodig hebben en er is een held, die de lokale machthebbers eens een poepie zal gaan laten ruiken....... Jeremiah???

Natuurlijk zijn er verschillen maar toch: op de keper beschouwd zal Hermann zo een verhaal van Simon kunnen hertekenen en opnemen in zijn Jeremiah reeks.
Auclair is wat dat betreft Hermann dus 6 a 7 jaar voor geweest.

Dat neemt niet weg dat Simon van de Rivier verhalen na bijna 40 jaar nog steeds goed leesbaar zijn. Soms wat utopisch aan het eind, soms wat zweverig over een maatschappij waar de 'goede' gaan samenwerken voor een betere toekomst. Deze verhalen zijn beter houdbaar gebleken dan bijvoorbeeld Hans (maar dat is persoonlijk)


Sherpa doet het goed deze keer. De orginele covers staan op wat groter formaat dat een postzegeltje (Roodbaard en Tanguy?) op de titelpagina's aangevuld met wat gegevens over de 1e publicatie, het dossier is van een superkwaliteit, het papier stinkt niet zo en de kaften trekken niet krom (zoals de Arboris bundels).

Dit hele boek straalt klasse uit en smaakt naar meerDit is een recensie van een gebruiker.