Recensie

Multiversity (Lion) 7 Mastermen


Soms is het begin van een verhaal van de pot gerukt. In dit geval mag dat letterlijk genomen worden: op de paginagrote 1e plaat wordt Hitler met zijn broek op zijn enkels op de pot zittend gestoord bij het lezen van een Superman comic.

http://www.comicsbeat.com/wp-content/uploads/2015/02/mastermen.jpg

Let ook op de cover van de comic!

We bevinden ons in het Peenemünde van 1938 en de Führer wordt gestoord omdat men in het net geannexeerde Sudetenland een raket heeft gevonden. Het is niets anders dan de raket die Kay-El naar de aarde brengt. Superman wordt in dit Earth-10 (of Earth-X) universum het Nazi-equivalent Overman. Hij heet niet Clark maar Karl. Ook andere figuren uit het gekende Supermanwereldje maken hun opwachting. Jimmy wordt Jurgen Olsen; het bed wordt gedeeld met Lena ipv Lois Lane.

Wanneer de Nazis in 1956 de VS hebben overwonnen en we een Amerikaanse versie van de Kristalnacht beleven, waarbij het deze keer all-american comics zijn die verbrand worden, trekt Uncle Sam zich terug.

Jaren later wordt Overman verteerd door schuldgevoelens, terwijl Uncle Sam voor een heuse opstand zorgt.

Doorheen het hele verhaal zijn er verwijzingen naar enerzijds de echte geschiedenis van het Nazirijk, en anderzijds naar de wereld van de superhelden.

Schrijver Grant Morrison laat zich weer van zijn beste zijde zien in dit "wat als" verhaal. Hij heeft ooit gezegd dat elk verhaal uit deze Multiversity reeks het startpunt zou kunnen zijn van een langlopende serie. Dat is nergens zo goed aanvoelbaar als in dit 7e album.

De tekeningen zijn deze keer van Jim Lee en zijn van gekende hoge kwaliteit.

http://www.comicsbeat.com/wp-content/uploads/2015/02/The-Multiversity-Mastermen-2014-001-013.jpg

Multiversity is een reeks die bijzonder boeiend blijft.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.