Recensie

Buck Danny - One-shot 1 Les oiseaux noirs, tome 1


http://i68.tinypic.com/2murt.jpg

Op 11 januari 2017 verscheen buiten de Buck Danny hoofdreeks en de Classic spin-off, het eerste deel van een tweedelige oneshot: "Les oiseaux noirs" / "Blackbirds". Dit naar aanleiding van het 70 jarig bestaan van de pilotenstrip Buck Danny in 2017.
Het Franstalige album is een mooi uitgevoerde hardcover en de Nederlandstalige uitgave op 1 maart a.s. zal ditmaal niet alleen in slappe kaft maar ook als hardcover verschijnen (eindelijk).
CEO Alexandre Paringaux heeft een voorwoord geschreven m.b.t. 70 jaar Buck Danny.
De schutbladen van deze hardcover hebben een vaker toegepaste tekening van Francis Bergèse.
De achterzijde heeft weer de klassieke lay-out, zoals wijlen Victor Hubinon die getekend heeft tot en met Buck Danny deel 40. Een hommage?
Het tweede en laatste deel van de oneshot gaat "Opération Checkmate" / "Operatie Checkmate" heten, en zou eind dit jaar verschijnen.
Naast deze albums kunnen we in dit jubileumjaar ook nog verwachten Buck Danny Classic deel 4 "Duivelseiland" (juni) en Buck Danny deel 56 "Vostok antwoordt niet meer" (oktober).

http://i64.tinypic.com/2m63jh0.jpg

Scenarist Jean-Michel Charlier is in 1988 aan dit verhaal begonnen onder de titel "De Zwarte Vogels". Door zijn overlijden in 1989 zijn slechts 16 pagina's gepubliceerd in Buck Danny Omnibus nr. 14 uit 1992. Het scenario had Charlier t/m plaat 23 geschreven. De scenaristen Fréderic Zumbiehl en Philippe Buendia hebben vorig jaar op verzoek van Paringaux het scenario van Charlier afgemaakt. Zumbiehl kennen we al als huidige scenarist van de hoofdreeks en de Classic spin-off, Buendia is scenarist van Tanguy & Laverdure Classic. Omdat Charlier doorgaans tweeluiken schreef, hebben beide scenaristen van dit verhaal ook een tweeluik gemaakt.
Voor Francis Bergèse zou dit het vijfde scenario van Charlier zijn dat hij zou tekenen, maar kwam door zijn overlijden niet verder dan plaat 16. Dit jaar heeft Bergèse plaat 17 t/m 46 alsnog getekend. Onduidelijk is nog wie het tweede deel van deze oneshot gaat tekenen. Genoemd wordt Sébastien Philippe, die vorig jaar al het korte Buck Danny/Tanguy & Laverdure verhaal "La rencontre" / "De ontmoeting" van Patrice Buendia getekend heeft.

http://i67.tinypic.com/ulzi8.jpg
De tekeningen van de inmiddels 75-jarige Francis Bergèse zijn trouwens na 9 jaar nog behoorlijk op het niveau van zijn stijl uit 2008, toen hij na een conflict met de uitgever stopte met Buck Danny tekenen. Tussen januari t/m augustus van dit jaar heeft hij er dus nog 30 pagina's bijgetekend plus de cover-art geschilderd. Dat is dan ook zijn enige bijdrage aan deze speciale uitgave. Ditmaal vind ik zijn pagina lay-out wel wat star: Bergèse houdt het overwegend bij 4 stroken per pagina en soms heeft hij moeite met juist het hoofd van hoofdpersonage Buck Danny. Bij briefings keert vaak dezelfde camerapositie terug. Maar gezien zijn gezondheid heeft Bergèse toch weer puik werk afgeleverd en steekt hij ver boven de huidige 2 Buck Danny tekenaars uit.
De inkleuring uit 1989 is opnieuw gedaan door Bergèses zoon Frédéric en ziet er gelikt uit. Voorbeeld verschil inkleuring, respectievelijk toen en nu:

http://i68.tinypic.com/246nrbr.jpg

Het verhaal speelt zich rond 1989 af ten tijde van het presidentschap van George Bush sr. en de Koude Oorlog. Buck Danny, Jerry Tumbler en Sonny Tuckson worden gestationeerd op vliegbasis Kadena, Japan, om met de Lockheed spionagevliegtuigen type U-2 en SR-71 te vliegen boven de Sovjet-Unie. Buck vliegt met de U-2 en Jerry en Sonny ieder een SR-71. Maar hun missies worden bemoeilijkt door de activiteiten van de Japanse spionne Yumi.
In het verhaal zijn historische feiten over beide spionagetoestellen verwerkt.
De overgang tussen scenario van Charlier en die van het duo Zumbiehl/Buendia vind ik amper merkbaar.
Bergèse heeft ook wat "grappen" verwerkt in dit album: Sonny Tucksons copiloot Red Rudinski lijkt wel erg veel op Ernest Laverdure, op plaat 20 en 21 ontwaren we iemand die nogal lijkt op generaal Sanchez uit deel 41 t/m 43, en Laurel & Hardy look-a-like's zijn 2 SR-71 ingenieurs. Het prototype van deze SR-71 kennen we nog uit Buck Danny deel 33 ("Het Geheim van de Spookvliegtuigen").

http://i65.tinypic.com/nosm6p.jpg

Was onder Hubinon de accuraatheid van de militaire outfit doorgaans een sluitpost, zo niet in dit album en ook qua inkleuring wordt nu de realiteit gevolgd.
Tot de doorstart van dit verhaal heeft Bergèse de TR-1 versie van de U-2 getekend, maar daarna de recentere U-2S versie, herkenbaar aan de grote radar-pod op de fuselage.
Een niet storende inconsistentie is dat Sonny Tuckson doet voorkomen, dat hij voor het eerst in Japan is en hun cultuur wil leren kennen, maar in Buck Danny Classic deel 3 (ook een scenario van Zumbiehl) is hij in september 1945 gestationeerd op basis Atsugi bij Tokyo.
Eigenlijk had Charlier het Japanse gebeuren weg kunnen laten, aangezien beide spionagetoestellen 5.000 km. kunnen overbruggen en dus vanaf Amerikaans grondgebied hadden kunnen vertrekken, maar dan had het verhaal vermoedelijk geen tweeluik geworden, daarnaast was Charlier toentertijd misschien minder goed gedocumenteerd.
Het ditmaal gebruikte lettertype van de Franse en Nederlandse uitgave heeft niet mijn voorkeur (rommelig, matched niet met Bergèses vloeiende tekenstijl) en het aantal scènes met "clown" Sonny Tuckson had wat mij betreft wat minder en korter gemogen, maar heb de pech dat Zumbiehl een groot fan van dit personage is.
Van welke geheime organisatie maakt Yumi deel uit? Kijk nu al uit naar het 2e deel: "Operatie Checkmate". Een sterke aanrader deze oneshot!

NB1: plaat 7 met de eigenlijke hoofdrolspelers: Lockheed SR-71 Blackbird en Lockheed U-2:
http://i68.tinypic.com/vfa7vq.jpg
Naast de nieuwe inkleuring zijn t.o.v. de eerste uitgave uit 1989 eveneens beide foto's vervangen.

NB2: plaat 1 t/m 5 staan op de site van Dupuis - NL



Dit is een recensie van een gebruiker.