Recensie

De verborgen geschiedenis 29 Operatie Bojinka


De Verborgen Geschiedenis heeft een ondertussen welbekend concept. Een belangrijke gebeurtenis uit de reële wereldgeschiedenis wordt als uitgangspunt genomen voor een album waarin 4 magistraten aan de hand van kaarten deze gebeurtenis veroorzaken of beïnvloeden.

De 1e cyclus van 7 albums omvat de lange periode tussen de 7 plagen van Egypte en wereldoorlog 1. De val van Rome, de grote brand in Londen of Napoleons Egyptische veldtocht, alles vindt zijn oorzaak in het gekonkel en geruzie van de magistraten.

De volgende 6 albums behandelen dan het interbellum met de opkomst van het Nazisme en de voorbereidingen van de volgende oorlog om in Nagasaki haar gruwelijke beslag te vinden.

De meer recentere geschiedenis wordt vanaf album 14 uit de doeken gedaan. Ondertussen zitten we aan album 29 en worden de gebeurtenissen van midden jaren 90 beschreven en verklaard.

Wat die belangrijke gebeurtenis was wordt meteen duidelijk door de titel van het album: Operatie Bojinka. Nu ja, duidelijk... Ik moet bekennen dat het me niet meteen iets zei. Gelukkig vond ik snel wat [url=info op het internet]info op het internet[/url].

Het verhaal, heel in het kort: Reka probeert Erlin weer terug in de wereld te krijgen. Daartoe dienen poorten geopend te worden. De energie die hierbij vrijkomt is een bondgenoot om een kleine mens te helpen ontsnappen aan zijn achtervolgers. Deze is niet zo maar de eerste de beste, want hij kan Erlin nog wel wat leren over het verleden.

De ontsnapping wordt mee mogelijk gemaakt door een CIA-agent die op zijn beurt aan Erlin vertelt over Operatie Bojinka. We zijn op weg naar 9/11...

Deze reeks ontstond in 2005 als een spin off van 2 andere reeksen: Arcana en Major Arcanum. Oorspronkelijk plande men 32 albums. We zouden met abum 29 dus dicht bij de ontknoping zitten. Maar ondertussen verschijnt ongeveer nu al album 34 in het Frans, dus van een eindpunt is nog geen sprake. De geschiedenis loopt immers altijd maar door, nietwaar?

Het scenario is van Jean-Pierre Pécau. Zoals wel vaker moet je je aandacht er goed bij kunnen houden. In de gesprekken die de personages voeren zitten veel verwijzingen die niet altijd even expliciet aan bod komen. Hoe meer je van de echte geschiedenis weet hoe beter je kan volgen, maar een eventueel euvel op dat vlak kan via wat speurwerk op internet wel worden verholpen. Dat is het voordeel van echt bestaande figuren en waarlijk gebeurde situaties te verweven in het verhaal.

http://www.yendor.nl/wp-content/uploads/2017/01/verborgen-geschiedenis-29-5.jpg

De tekeningen zijn van Igor Kordey. Waar hij globaal de spanning door zijn stijl wel weet te verhogen zijn er andere plaatjes waar het gebrek aan detail storend is. Jammer.


Globaal is dit album zeker niet het sterkste uit de reeks, maar het vormt een opstapje naar wat de belangrijkste gebeurtenis is van de nog steeds jonge 21e eeuw.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.