Recensie

Buck Danny - One-shot 1 Blackbirds, deel 1


Wie is er als kleine jongen niet in de weer geweest met lijm en mes om miniatuurvliegtuigjes te maken. Een van de modellen die me altijd intrigeerde was de SR-71 Blackbird. Het zag er helemaal anders uit dan de andere toestellen. Het is het snelste vliegtuig ooit gemaakt, was onbewapend en werd als spionagevliegtuig gebruikt. Kortom een vliegtuig dat tot de verbeelding sprak van een kleine jongen! Mijn aandacht werd dan ook direct getrokken toen ik dit vliegtuig op de cover zag van het nieuwste Buck Danny album.

Dit jaar bestaat Buck Danny 70 jaar. Sinds hij tegen de Jappen zijn debuut maakte heeft hij al heel wat vliegtuigen versleten! In het weekblad Spirou/Robbedoes waar de reeks voor het eerst in verscheen is er al een special aan de bekendste piloot gewijd, maar nu is dit jubileum jaar pas echt op kruissnelheid gekomen! Want dit album is niet zomaar het nieuwst album in de reeks. Het album krijgt een speciale notering want de naam van Jean-Michel Charlier op de cover! De goede man is al meer dan twintig jaar dood maar hij was bezig met dit verhaal dat eigenlijk deel 45 moest worden toen hij overleed. Het scenario was nog niet af en de toenmalige tekenaar Francis Bergèse was nog maar aan pagina 16. Maar ter gelegenheid van dit jubileumjaar wordt dit verhaal toch nog afgewerkt. De huidige scenaristen van de reeks (Buendia van de hoofdreeks en Zumbiehl van de classic reeks) sloegen de handen in elkaar om dit tweeluik af te werken. Bergèse wilde na zoveel jaar dit verhaal verder uittekenen.

Dit verhaal speelt zich af eind jaren tachtig, George Bush is al president en de Koude Oorlog is nog niet afgelopen. Buck, Sonny en Tumbler worden naar de Japanse luchtmachtbasis Kadena overgeplaatst waar ze gaan vliegen met de mythische spionagevliegtuigen U2 en de SR71. Op dit moment pikt een Amerikaanse spionagesatelliet echter vreemde signalen op vanuit Magadan, een Russische basis in Siberië. Er gebeuren daar vreemde dingen. Om uit te vissen wat er daar werkelijk aan de hand is staat de president een speciale missie toe. Sinds de Amerikaanse piloot Gary Powers in de jaren zestig is neergeschoten in zijn U2 boven de Sovjet-Unie hebben de Amerikanen geen enkele keer nog het luchtruim van de Russen geschonden. Maar nood breekt wet, en een zelfmoordmissie wordt op touw gezet vanuit de Japanse basis, die echter goed in de gaten wordt gehouden door de Russen.

Het verhaal komt wat traag op gang, we moeten even op onze tanden bijten om de strapatsen van Sonny te doorstaan. En het duurt ook wat lang voordat Buck Danny zichzelf als piloot voor de gevaarlijke opdracht kan aanduiden, maar eenmaal het landingsgestel is ingetrokken zijn we vertrokken voor een spannend avontuur, met de gekende weetjes om alles duidelijker uit te leggen. Het afsluitende deel zou nog dit jaar moeten verschijnen!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.