Recensie

Batman: The Dark Knight (Lion) A4 Klei


Toen het DC-universum in 2011 een reboot kreeg met de New52 lijn werden er ook meerdere series aan Batman gewijd. 5 ervan kunnen we in vertaling lezen, uitgegeven door RW. Elke serie heeft daarbij zijn eigen invalshoek. De donkerste verhalen vinden we terug in The Dark Knight.

Deel 4 in de RW-reeks omvat de issues 22 tot en met 29, waarbij we eigenlijk 3 afzonderlijke verhalen kunnen onderscheiden.

http://www.newsarama.com/images/i/000/118/293/original/Batman-The-Dark-Knight-25-4-5.jpg

In issues 22 tot en met 25 neemt Batman het op tegen Clayface. Naast een goede psychologische schets van de persoonlijkheid van Basil Karlo valt in dit verhaal ook de moedeloosheid van Jim Gordon op. Het is 1 van de zwartste verhalen van Bats die ik ken, meesterlijk in beeld gebracht door Alex Maleev.

In de beide volgende issues zien we een Bats-versie die een mix is van Robin Hood en kerstmannetje. Batman neemt het op tegen Oswald Cobblepot, ofwel The Penguin. Een klassiek misdaadverhaal waarbij de uitbuiting van vluchtelingen en illegalen centraal staat. Opvallend: er wordt in deze beide issues geen woord gesproken. De tekeningen van Alberto Ponticelli spreken voor zich. Gelaatsuitdrukkingen kunnen niet anders dan bijzonder expressief zijn als je een dergelijke verteltechniek gebruikt en dat maakt het dansen op een slappe koord, want té betekent onherroepelijk het evenwicht verliezen en de dieperik instorten. Maar dat gebeurt hier helemaal niet: het leest als een trein is meer dan duidelijk genoeg zonder pathetisch te worden.

In de beide laatste issues keert het Man-Bat-virus weer onder de aandacht. Schuldige is deze keer niet Kirk Langstrom, maar iemand uit zijn dichte omgeving die ook Bruce al kent van zijn kindertijd. Dit verhaal is getekend door Ethan Van Sciver. Zijn vleermuis is bijzonder angstaanjagend.

http://art.cafimg.com/images/Category_64846/subcat_162904/bHb50hBB_2803141607501.jpg

Elk verhaal is geschreven door Gregg Hurwitz. Door 3 verschillende tegenstanders van Batman te laten opdraven en de verschillende tekenaars krijg je een staalkaart van de diversiteit van de verhalen van 's werelds meest bekende vleermuismens.

Dit album heeft alles wat een Batmanalbum belooft!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.