Recensie

XIII Mystery 11 Jonathan Fly


In de spin off reeks XIII Mystery wordt bij een aantal nevenfiguren dieper ingegaan op een bepaald aspect van hun leven, dat maakt dat ze zijn zoals we hen in de hoofdreeks leren kennen. Deze keer is het de beurt aan Jonathan Fly. Zijn verhaal lezen we in album 11.

In de complexe geschiedenis van Steve Rowland/Jason Fly vooraleer hij XIII werd speelt Jonathan Fly een sleutelrol. Maar wat weten we eigenlijk over hem? Fly was niet zijn echte naam en als journalist zat hij in de gevangenis. Toen hij er eindelijk uit mocht nam hij Jason mee naar Greenfalls. Hij vindt er ook de dood door een als brand vermomde moord, uitgevoerd door de KKK en zijn plaatselijke leider Dwight Rigby.

Voldoende om een stukje van de voorgeschiedenis van XIII te weten te komen, oordeelden Vance en Van Hamme.

https://unecaseenplus.fr/wp-content/uploads/2017/05/Page-16-900x1300.jpg

Luc Brunschwig leert ons een man kennen die ook vader wou zijn van Jason, maar er niet in slaagde met hem een goed contact op te bouwen. Jonathan was geobsedeerd door zijn journalistieke taak en geloofde rotsvast in de kracht van de pers om de mensheid een geweten te schoppen.

Het is die bezetenheid die hem ook naar Greenfalls bracht om een mysterie uit te pluizen en zoals dat gaat wanneer Icaros te dicht bij de zon komt wordt het te heet en volgt er een duizelingwekkende val met de dood tot gevolg.

In een reeks waarin zelfs de machtigste man op aarde zich heeft verlaagd tot broedermoord zal je niet snel meer verrast worden door wie nu net de slechterik is en hoe hij met gekonkel zijn status tracht te bewaren. Het niveau tussen de president en de lokale hot shot Rigby is namelijk even verwerpelijk.

Naast een aanklacht tegen gevestigde waardes die meer facade dan oprechte inhoud lijken te hebben maakt Brunschwig ook ruimte om het vader-zoon conflict uit te diepen. Jonathan verraadt zijn zoon door afwezig te blijven in zijn aanwezigheid, maar omgekeerd verraadt ook Jason Jonathan op een manier die voor Jonathan even onverwacht als pijnlijk moet zijn.

Door deze episode te vertellen, die zich afspeelt in de kindertijd van XIII, krijgen we ook mogelijke verklaringen voor zijn harde, individualistische persoonlijkheid.
http://www.bdfugue.com/media/catalog/product/cache/1/image/400x/17f82f742ffe127f42dca9de82fb58b1/9/7/9782505066668_p_9.jpg


Jason probeert telkens opnieuw ervoor te zorgen dat zijn vader hem graag zou zien, maar evenveel keer botst de jongen op een muur. Zijn eenzaamheid is bij momenten tastbaar.

De tekeningen zijn van Olivier Taduc, best bekend van Chinaman. Zijn stijl is zeer geschikt om een realistisch avontuur in beeld te brengen. Ook de emoties zijn altijd duidelijk af te lezen van de gelaatsuitdrukkingen.

Dit album leest als een trein en is een waardevolle aanvulling op de hoofdreeks. Als het de bedoeling is om in de XIII Mysteries de gelaagdheid van de personages uit de hoofdreeks te vergroten dan is dat met dit album zeker gelukt. Voor zowel Jonathan als Jason!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.