Recensie

Buck Danny - One-shot 2 Les oiseaux noirs, tome 2


Buck Danny - Les Oiseaux Noirs / Blackbirds 2/2 is het tweede deel van een oneshot naar aanleiding van 70 jaar Buck Danny in 2017.

http://i67.tinypic.com/24dhf6d.jpg
Het eerste deel van de oneshot is getekend door Francis Bergèse (75) en het was natuurlijk in eerste instantie uitkijken naar hoe de tekenstijl van André le Bras, de tekenaar van dit tweede deel, zou zijn. Nou, Le Bras zit daarmee dicht tegen die van Bergèse aan, en hij heeft al mijn voorkeur boven de huidige tekenaars van de Buck Danny hoofd- en Classic reeks (respectievelijk Gil Formosa en Jean-Michel Arroyo), ondanks dat er in dit album geen spectaculaire luchtgevecht scènes zitten. Gil Formosa heeft de cover van dit album, wat in een oplage van 40.000 exemplaren is verschenen, getekend en ingekleurd. Francis Bergèse's zoon Frédéric heeft eveneens dit tweede deel ingekleurd.

Een zeer belangrijke rol is weggelegd voor de schaakspeler Teddy Francis, die wel heel erg veel lijkt op Francis Bergèse, dus ga maar uit van een hommage.
Daarnaast lijkt de Sovjet generaal Konstantin A. Stanitzin wel zeer veel op de Sovjet generaal van de James Bond film GoldenEye uit 1995. Geen toeval, beide verhalen gaan over een Russische satelliet.
We zien ook een andere bekende terug: Slim Holden. Hij neemt de plaats van Jerry Tumbler in, die met zijn SR-71 Blackbird is neergeschoten boven de Sovjetunie.
Op Area 51 in Nevada heeft Buck Danny terloops nog een ontmoeting met de ontwerper van de Blackbirds.

Hiervoor Angel Wings deel 4 ("Paradise Birds") gelezen en moet even wennen aan de grote hoeveelheid tekst in dit album. Dienaangaande zijn beide scenaristen trouw aan Jean-Michel Charlier gebleven. Tegen het eind komt Le Bras zelfs in het nauw qua hoeveelheid tekst en gebeurtenissen, dat hij overschakelt van 4 strips per pagina naar 5 strips. Dit kennen wij nog uit de eerste 5 Buck Danny albums van de hoofdreeks.

http://i65.tinypic.com/2dh64ar.png
Buck Danny is een pilotenstrip, maar er zijn dit keer veel scènes, die zich op de grond afspelen. Wanneer er dan toch beelden van vliegtuigen zijn, dan zijn het voornamelijk de SR-71 Blackbird en MiG-25. Grappig is te vermelden dat Buck Danny en Sonny Tuckson met een Lockheed T-33 lesvliegtuig naar Teddy Francis vliegen.

Bewust van hun voorsprong over de VS dankzij de strategische kennis van een getalenteerde schaakspeler, proberen enkele Sovjetofficieren die tegen de Perestroika zijn het satellietverdedigingstelsel van de Amerikanen te vernietigen. Maar ze krijgen te maken met kolonel Buck Danny en zijn vrienden, die deze communisten middels hun SR-71 Blackbirds willen bevechten.

In het eerste deel werd "Operatie Checkmate" vermeld als albumtitel voor dit tweede deel, maar dat is het dus niet geworden. De missie van Buck cs om een Sovjet satelliet uit te schakelen, wordt echter wel "Operatie Checkmate" genoemd. Een belangrijk onderdeel in dit album draait namelijk om het ontcijferen van een geheime code in schaaktermen, waarvoor de schaakgrootmeester Teddy Francis gevraagd wordt om de Amerikaanse Luchtmacht hiermee te helpen.

Groot pluspunt van dit tweede deel vind ik het ontbreken van scènes met clown Sonny Tuckson. Tot 2 keer toe is hij in bescheiden, komische situaties betrokken.
En Jerry Tumbler staat dan eindelijk eens prominent op de cover en hij heeft ook meer inbreng in dit album dan (te vaak) Sonny Tuckson, en sluit zelfs het verhaal af.
Weinig (spectaculaire) vliegtuigscènes en de Blackbird inzetten als jachtvliegtuig kunnen als minpunten van dit album gezien worden, evenals het schaakspel, wat 3 pagina's duurt(Charlier had met Bergèse m.b.t. deze tweeluik over een "pion" gesproken). Verder zien we een interviewer van CNN, maar het is 1974 en CNN bestaat sinds 1985... Ik vind in elk geval de laatste 2 pagina's, waar Jerry Tumbler op de Glienicker Brücke bij Potsdam wordt uitgeruild tegen de spionne Yumi veel te lang. In deel 1 zagen we al aankomen, dat Jerry in de problemen zou komen door haar spionage activiteiten, maar verder hadden Jerry en Yumi toch geen band... Buck Danny, Sonny Tuckson en Slim Holden ontbreken zelfs bij die uitruil.

Van deze tweedelige oneshot gaat tenslotte mijn voorkeur uit naar het eerste deel vanwege de tekenstijl, luchtvaart scènes, scenario en de vaart in het verhaal.

N.B.
Enkele pagina's uit dit tweede deel zijn te zien op de site van Dupuis.

Geraadpleegde bronnen:
- Interview met André le Bras: https://www.ligneclaire.info/andre-le-bras-58813.html
- Interview met Francis Bergèse: https://www.ligneclaire.info/francis-bergese-34850.html
- Achtergrondinfo 2-luik Blackbirds: https://www.ligneclaire.info/bergese-buck-danny-lebras-58948.htmlDit is een recensie van een gebruiker.