Recensie

Inno 67 1 Inno 67


Dit album is een mooi voorbeeld hoe een one-shot tot een succesvolle reeks kan uitgroeien. Oorspronkelijk was het de bedoeling om dit nooit tot een reeks te laten komen, maar door het succes is er intussen een 4de album in deze reeks verschenen. Een echte naam heeft deze reeks dan ook niet, je kan de verschillende nummers wel herkennen door dezelfde layout en via de uitgeverij Anspach.

De albums spreken in eerste instantie aan door hun waarheidsgetrouwe weergave van de steden en dit op basis van waargebeurde feiten.

Zo ook voor dit album. We volgen opnieuw journaliste Kathleen waarrond het verhaal opgebouwd wordt. Tijdens een avondje uit in Parijs leert ze Tom kennen, die direct avances maakt. Hij stelt haar voor om samen naar Brussel te trekken zodat Kathleen hem daar kan gidsen. Eens in Brussel terug, bezoekt ze haar moeder die in het grootwarenhuis Innovation (tegenwoordig onder de naam ‘Galeria Inno’) werkt. Daar maken ze de voorbereidingen voor de Amerikaanse week (in tijden van de Vietnamoorlog) waarbij alles in het teken staat van de nieuwste zaken van over de Oceaan. Tijdens de feestelijkheden ontstaat er echter brand waardoor het prachtige gebouw van Victor Horta in vlammen opgaat. Wie is er hiervoor verantwoordelijk, en waarom blijkt Tom en haar beste vriendin Monique te liegen tegen haar?

Scenarist Patrick Weber (Loïs, Alex, Sparta,…) biedt ons een mooie blik in deze tragische gebeurtenis (met 251 doden en 62 gewonden) in onze Belgische geschiedenis en alles is opnieuw heel mooi gedocumenteerd. Samen met tekenaar Baudouin Deville (Riders on the Storm) weet hij alles knap weer te geven in de stijl van de Klare Lijn (=stijl in de lijn van Hergé). Geen overdadige en impressionante weergaves, maar daar heeft dit verhaal ook geen nood aan. Gewoon leuk leesentertainment met een historische achtergrond waarbij nog een aanvullend dossier achteraan het album is toegevoegd met meer weetjes over deze gebeurtenis.

Leuk weetje om af te sluiten: Jan Verheyen werkt momenteel aan een nieuwe film (Happening) gebaseerd op deze gebeurtenis.

3,8/5Dit is een recensie van een gebruiker.