Recensie

Alleen 13 Tijgerzielen


De reeks Alleen richt zich overwegend tot een jong tienerpubliek. Reeds jarenlang behoren de albums van Alleen tot het favoriete leesvoer van m’n kinderen, zelfs nu ze reeds de tienerjaren ontgroeid zijn. Eerlijkheidshalve moet ik erbij vermelden dat het -op z’n zachtst gezegd- geen lezers zijn. Maar Alleen wordt dus wel weer gretig ter hand genomen. Voldoende reden voor mij om elk nieuw nummer aan te schaffen. ;-)

Alleen gaat over een groep kinderen van uiteenlopende leeftijd die plots alleen op de wereld blijken te staan.
Doorheen de eerste en tweede cyclus zijn we al heel wat te weten gekomen over de 15 families en het hoe, wat en waarom van de situatie waarin de hoofdrolspelers zijn beland.
Dit dertiende album vormt het einde van de derde cyclus maar rondt het verhaal zeker niet af. Wel wordt op de laatste bladzijde een aanzet gegeven voor een laatste (?) cyclus wat maakt dat je in dit album wel wat antwoorden mag verwachten.

Deze jeugdreeks schuwt donkerdere thema’s niet. Geweld en gruwel komen geregeld aan bod evenals andere wat zwaardere thema’s. Dat is in dit album zeker niet anders. Daarnaast weet Vehlmann z’n lezerspubliek ook in dit boek weer aan te spreken met de nodige humor en zaken die tot jonge tieners hun verbeelding spreken: freerunnen, een sprekend hoofd, een sleutel die wel heel speciale deuren opent,... De vele actie en snelle opeenvolging van gebeurtenissen is spek naar de bek van generatie Z.
Tekenaar Gazzotti slaagt erin om de donkere passages op een zodanige manier in beeld te brengen dat de albums voor een jeugdig publiek geschikt blijven. Toch zou ik het niet aanraden aan alle allerjongsten. Ken je kroost is het devies…Wat meer creativiteit bij de bladschikking, die klassiek is, zou ik wel appreciëren.

Toch ook even de mensen waarschuwen die van plan zijn om deze reeks een kans te geven: je moet de vorige albums gelezen en eigenlijk liefst ook allemaal herlezen hebben om op elk moment in alles mee te zijn.

Besluit: hoewel het nieuwe eraf is en het album niet zo solide aanvoelt als de eerste nummers, blijf ik dit een van de betere jeugdreeksen vinden.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.