Recensie

De onzichtbare oorlog 2 Het comité


De onzichtbare oorlog - Deel 2 – Het comité
Giroud – Galandon – Martin

Na het lezen van deel 2, dat trouwens ook weer met een fijn gemaakte 'strogo sekreto - darstvennoj bezopacnostii' begint, moet ik toegeven dat het inderdaad allemaal nogal statisch is. Het verhaal over de 'trukendoos' van opeenvolgend de Amerikaanse en nu de Russische geheime dienst, om een ex-nazi, wetenschapper genaamd, Fürbringer, over te brengen naar hun respectieve atoomprojecten leent zich niet helemaal tot een spetterend actieverhaal.
De interne nota's aan het begin van het verhaal moeten de lezer hierbij al wat nodige informatie geven om makkelijker in het verhaal te stappen. Dit is een handig hulpmiddel, want er zijn verschillende passieve scènes in de strip waarin uitgebreide uitleg en achtergrondinformatie gegeven moet worden.
Hoewel dit het tempo van het verhaal vertraagt, slaagt de auteur er toch in om de hele misleidingsoperatie, de dissidentie van de medewerkers en de druk van 'het comité' op een duidelijke manier in beeld te brengen. Hierdoor wordt de sfeer van het communistische kamp in de naoorlogse periode treffend weergegeven.
Of de tekenstijl van Olivier Martin een beetje te eenvoudig is voor dit soort verhalen, laat ik in het midden. Mij stoort het niet.

Het is duidelijk dat dit een drieluik is, en de spanning wordt opgebouwd door de twee partijen die al hebben gestreden om de wetenschapper in hun macht te krijgen. Nu is het dus afwachten welk 'instituut' er uiteindelijk als winnaar uit de bus zal komen.

Dit intrigerend en boeiend verhaal dat zich kenmerkt door zijn complexiteit en mooie weergave van de naoorlogse sfeer houdt de lezer in spanning over de ontknoping. Het einde van dit deel belooft dan ook veel voor de afsluitende acte.

In het fotoalbum op het einde van dit deel ontbreekt nog een foto….

Pjotr. 07-2023



Dit is een recensie van een gebruiker.