Recensie

Deadline (Rossi) 1 Deadline


"Deadline" - Laurent-Frédéric Bollée - Christian Rossi

Ik heb onlangs dit pareltje ontdekt in de uitverkoop. Het dateert al uit 2014, maar het was me destijds ontgaan. Maar daarom speur je stripbeurzen af en struin je stripwinkels af. Zo kun je af en toe een vergeten juweeltje ontdekken.

Vanaf de allereerste pagina's van dit verhaal word je erdoor gegrepen. In 1901 wordt Kapitein John Lester, een voormalig officier in het leger van de Confederatie en medeoprichter van de Ku Klux Klan, in zijn huis vermoord. Natuurlijk wil je dan weten wie hierachter zit en wat het motief is.

Op pagina 10 word je meegevoerd naar zo'n 37 jaar terug in de tijd, naar het beruchte kamp van Andersonville, Georgia waar tijdens de secessieoorlog duizenden krijgsgevangen unionisten – blauwbloezen zeg maar - in erbarmelijke omstandigheden werden vastgehouden.

Hier ontmoeten we de 17-jarige Louis Paugham, die belast is met het bewaken van de gevangenen. Aangezien er geen mogelijkheid is om het hele kamp af te sluiten met hekken, wordt er simpelweg een lijn op de grond getrokken. Dit is dus de 'deadline'. Een gevangene die deze lijn overschrijdt of zelfs te dicht in de buurt komt, is ten dode opgeschreven.

In een andere flash-back krijgen we te zien hoe Louis Paugham opgroeide en uiteindelijk werd ingelijfd door de Zuidelijken. Van zijn stiefvader, een voorstander van de afschaffing van de slavernij, erfde hij het inzicht in gelijkheid tussen blank en zwart. Iets wat in de Zuidelijke staten op zijn zachtst gezegd controversieel was. Als groentje moet Louis een aantal gevangenen bewaken, onder wie een jonge zwarte man. Hoewel hij nooit met deze jongen sprak, voelt hij de drang om hem te bevrijden en samen met hem te vluchten. Maar wanneer hij ontdekt dat deze zwarte man door Louis' directe superieuren, Lester en Jones, wordt gelyncht, slaat hij volledig door en deserteert hij uit het leger. Er is maar één gedachte in zijn hoofd: wraak nemen op de beulen die dit onrecht hebben begaan.

Hoe hij hierin slaagt, lees je verder in deze prachtige one-shot van Laurent-Frédéric Bollée en Christian Rossi. Dit duo slaagt erin om een reeks complexe en controversiële situaties, zoals rassenhaat, slavernij en homoseksualiteit tijdens de periode van de Amerikaanse Burgeroorlog, samen te brengen in een gevoelig en prachtig boek.

Bollée, die onlangs het scenario van "Lady S" heeft overgenomen, is hiermee zeker niet aan zijn proefstuk toe. En dat Rossi een voorliefde heeft voor het 19e-eeuwse Noord-Amerika, wisten we al. Zijn talrijke westernverhalen spreken voor zich. Denk bijvoorbeeld aan "W.E.S.T."

Kortom, dit is een stripverhaal om te (her)lezen.

Pjotr, oktober 2023



Dit is een recensie van een gebruiker.