Recensie

XIII 20 Mayflower Day


Na het gelijktijdig verschijnen van “de Ierse versie” en “de laatste ronde”, dacht iedereen dat het doek gevallen was over deze legendarische reeks. Zelfs volgens Jean Van Hamme viel er niets meer te vertellen over het personage. Hij wilde wel nog andere personages uitwerken. Dit leidde tot de spin-off reeks XIII-Mystery. Maar Vance bleef aandringen op het verderzetten van de hoofdreeks. Aangezien Van Hamme dus niet wilde meewerken, moest er een andere scenarist worden gezocht. Vance drong al snel aan op Sente als scenarist, zo kreeg die laatste in korte termijn drie klassieke reeksen onder zijn hoede, want hij schrijft ook nieuwe verhalen voor Thorgal en Blake & Mortimer.
Door zijn leeftijd en zijn ziekte moest Vance echter ook al vlug afhaken, omdat hij de tijdsdruk niet meer aankon, en dus moest er ook een nieuwe tekenaar worden gevonden. Vance stelde al vlug Jigounov voor als zijn vervanger, en inderdaad, Alfa kon je altijd al beschouwen als een XIII met langer haar en zonder geheugenverlies.

Jigounov heeft zijn huiswerk goed gedaan, de personages die al eerder in de reeks voorkwamen, blijven herkenbaar, maar hij blijft wel trouw aan de stijl die we al kennen uit Alfa. Opvallend is wel dat we sinds lang nog eens personages in beeld krijgen die niet frontaal of van opzij in beeld worden gebracht. Ook de achterflap is een eigen variant van de gekende scène. We zien ongeveer hetzelfde als in de versie van Vance, maar toch is het net weer anders: we zien de taxi van de andere kant en we zien de fase net iets later, XIII staat niet meer te spreken tegen de chauffeur maar is al op weg.
We krijgen deze nieuwe cyclus dus voorgeschoteld door een nieuw duo, al is Vance toch nog aanwezig. Hij duikt niet alleen op als pompbediende, maar tekende toch nog de cover en enkele pagina’s. Dit staat de continuiteit niet in de weg, want het zijn enkele pagina’s flash back naar de tijd van de echte founding fathers van de Verenigde Staten; de geschiedenis van de “Mayflower”.

XIII is terug waar het allemaal begon: in het huisje van Abe en Sally Smith. Met een revolutionaire therapie probeert hij de gaten in zijn geheugen opgevuld te krijgen. Door die therapie komt hij op het spoor van zijn jeugdvriend Jim Drake. Helaas lijkt dit voor Jason al vlug op een nieuwe nachtmerrie uit te draaien als Jim bijna voor zijn neus wordt vermoord. Jim kan Jason nog enkele mysterieuze woorden influisteren over “de samenzweerder van de bloem van mei". Kort daarop wordt er een aanslag gepleegd op de gevangenis waar de overlevenden van “het complot van de XX” zitten opgesloten. Ogenschijnlijk werd iedereen er vermoord en op de enige beschikbare camerabeelden is een man te zien met een “XIII” op zijn sleutelbeen getatoeëerd.
Ondertussen wordt Jason gestalkt door Julianne en Karl, twee personeelsleden van USAFE, een soort beveiligingsfirma, die XIII willen contracteren, en de grove middelen niet schuwen om hem onder druk te zetten.

Zat er eigenlijk iemand te wachten op het verderzetten van deze reeks? Ik denk het niet, maar toch lijkt Sente nog een leuke verhaallijn te hebben uitgedokterd. Alles zal afhangen van de volgende delen om te weten of dit een waardevolle aanvulling wordt op XIII, of niet. Misschien een raad voor Sente: probeer de verhaallijn niet over te veel delen uit te spreiden!Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.