stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

FACTS: Een leven tussen anime en superhelden.

Avatar fluiten
7751
http://game-inn.be/wp-content/uploads/2016/02/facts-spring-2016.jpg
Er zijn zo van die dagen dat je je tevredenheid niet kan verbergen om als vrijwilliger deel uit te maken van de wel grootste website van België als we spreken over alles wat strips betreft. De grootste? Ja, daar mag Stripinfo.be wel stilletjes aan de pluimen van op zak steken. Wat begon als een tweemanszaak is ondertussen uitgegroeid tot de toonaangevende site in het Vlaamse striplandschap.

Maar genoeg de loftrompet geblazen. Naast de gebruikelijke kommer en kwel van elke website - deadlines halen, update bijhouden, catalogus consequent aanvullen, het hele boeltje draaibaar houden en dies meer - heeft het ook nog andere voordelen. Een uitnodiging ontvangen van het grote FACTS, de toonaangevende “your Belgian comic con”. Na de alom gekende winter-editie heeft men besloten om ook een lente-editie op poten te zetten. Deze was in 2016 op 2 en 3 april. Na weken van druilerig weer gaven de weermannen voor dit weekend prachtig zomerweer met temperaturen boven de 20 graden. Heeft dit de bezoeker tegen gehouden? Forget it. In grote getallen stonden ze weer aan te schuiven ondanks de vergrote controles door de aanslagen in Brussel. Alle respect voor de organisatoren die het gebeuren hebben laten plaatsvinden. Hoe gruwelijk ook wat er zich in Zaventem en Maalbeek heeft mogen afspelen, toegeven aan deze misdrijven speelt alleen maar in hun kaart. De gebruikelijke controle op het bezit van functionele wapens was groter, tassen waren niet toegestaan en iedereen moest door de scanner. Verder niets aan de hand.

FACTS in het kort:
• Honderden exposanten van over heel Europa, memorabilia allerlei, goodies en beeldjes zonder de strip/comic/manga te vergeten.
• Signeersessies en fotosessies. Acteurs van onder andere Game of Thrones, Star Wars, The Lord of the Rings en The Walking Dead waren van de partij.
• Een Gaming zone waar je naar hartenlust je favoriete spel kan spelen of nieuwe spellen ontdekken en een laser tag wedstrijd kon beleven.
• Cosplay Heaven, een prestigieuze voorronde voor de ECG wedstrijd, wat je kan vergelijken met het Eurosongfestival maar dan voor cosplayers.
• Workshops allerlei waar je onder andere Klingon kan leren spreken. Mike Collins, de comic book legenden, gaf je een blik achter een comic book tekenaar.
• De Drawing Battles tussen Kim (oa Esther Verkest) en Pieter de Poortere (oa Boerke)
• Tentoonstelling van de bollides van The A-Team, Ghost Rider, Back to the Future en het schattige kevertje Herbie

Dit in combinatie met een meute verklede mensen die er niet voor terug deinzen om op de foto te staan. Het aantal Batmannen, Supermannen, Jokers, Deadpools en manga figuren van allerlei allooi waren niet te tellen. Alom tegenwoordig: de Borat imitatie met een superheld tintje, blote bast, bolle buik en opvulsels om zijn mannelijkheid wat meer te accentueren. Gelukkig liep er van die laatste maar één exemplaar rond.

Dat Facts kiest voor een dubbele editie, lente/winter, is dan weer een goede zet van de organisatoren. Wat goed is moet soms wel eens veranderd worden. Door de steeds veranderende markt van de comic book, manga en de Europese strip is het moeilijk om dit samen te vatten in een 12 maandelijkse beurs. Het is nu al een hele opdracht om dit alle zes maand te kunnen bijbenen.

Facts vraagt ook wat inspanningen van de bezoeker. Alles doen is onmogelijk. Je moet zelf al op voorhand een selectie maken en zelf die zal moeilijk te verwezenlijken zijn. Voor mezelf had ik me voorgenomen om zeker de Drawing Battles, Cosplay Heaven, Photo Booths en enkele workshops mee te nemen maar ook dit was ijdele hoop. De Klingonse taal is voor mij vanaf nu geen onbekende meer maar me inleven in het doen en denken van een comic artist zal voor een volgende keer zijn. Ook de Photo Booth, die ik van op de zijlijn wou bijwonen was niet echt een succes. Telelens noch persbandje kon de security vermurwen om me toch enkele foto’s te laten nemen. Streng maar rechtvaardig. Doch echter nadat het kwaad al was geschied. Enkele weliswaar troebele foto’s prijken nu op mijn webpagina. Onder andere van de haast onherkenbare Macgyver/Jack O’Neill (Richard Dean Anderson) en Jaqen H’Ghar (Tom Wlaschiha). Laurie Holden zal ik echter moeten blijven bekijken via de websites.

Een babbel slagen met gelijken is natuurlijk ook steeds mooi meegenomen. Je leert vaak meer van de zoveelste comic-nerd die je wegwijs maakt in nieuwe hebbedingetjes en weetjes over deze of gene serie dan van de auteur zelf. Tekenaars geven zich, de uitzondering daar gelaten, niet zo gemakkelijk bloot. Om een nieuwtje heet van de naald te krijgen moet je ofwel de man zeer goed kennen ofwel verkleed lopen als een of andere mooie deerne met een diep inkijkexemplaar. Hoe dieper de inkijk hoe minder de tekening weliswaar die in je exemplaar zal komen te staan. Een mens kan niet alles tegelijk bewonderen, toch?

Wou je meer dan de traditionele babbel en was je vrijgezel dan kon je vanaf deze editie mee doen met een totaal nieuw concept. Speed dating. Twee mensen aan een tafeltje, enkele gerichte vragen invullen en daarna, enkel de mannen, doorschuiven naar de volgende tafel en weer wat vragen invullen. De antwoorden worden dan allemaal verzameld en je krijgt bij wijlen een verrassend resultaten voor de ogen. Of de match klopt zal de toekomst uitwijzen maar dat het een succes was is een feit.

Ondanks het waterig zonnetje was de dag een succes. Of de verkoop dat ook was is een andere zaak. De bezoeker kwam eerder wat lurken dan kopen, bleek uit het aantal zakken dat aan de polsen van de mensen hing. Vermoedelijke reden: eerst even rondkijken bij alle standen, want bij de ene was identiek hetzelfde item soms wel 30 tot 50% goedkoper, en dan gericht de aankopen doen. Maar dit is een gissing van mezelf.

Tussen haakjes: je hoeft geen fan te zijn om te genieten op FACTS. Toegankelijk voor jong en oud. Volgende edities zijn 22 en 3 oktober 2016 en 1 en 2 april 2017. Be there!

Alle fotos, bewerkt en onbewerkt, kan je hier vinden.
Geplaatst op 09/04/2016 Citeren
Avatar
fluiten
Geplaatst op 09/04/2016
Mooi gebracht en uitstekend uitgewerkt sfeerbeeld
Geplaatst op 11/04/2016 Citeren
Avatar
blacktiger
Geplaatst op 11/04/2016
Avatar fluiten
7751
Leuk dat je er van genoten hebt BT. Zelf ook geweest?
Geplaatst op 11/04/2016 Citeren
Avatar
fluiten
Geplaatst op 11/04/2016
Avatar Iyo74
6685
Mooi verslag!
Knappe foto's ook met veel bekende scènes maar toch ook enkele onbekende zaken. Ik kijk al uit naar de volgende editie!
Geplaatst op 12/04/2016 Citeren
Avatar
Iyo74
Geplaatst op 12/04/2016