Guust komt terug?

Crew
Avatar fluiten
7767
Bande dessinée : M’enfin ! La résurrection de Gaston Lagaffe divise
Au Festival d’Angoulême, l’éditeur Dupuis doit annoncer la publication, en octobre, d’un nouvel album du héros en espadrilles imaginé par Franquin, dessiné par le Québécois Delaf.

Par Frédéric Potet
Publié aujourd’hui à 10h50
Coup de tonnerre à Angoulême : Gaston Lagaffe est de retour. Créé il y a soixante-cinq ans par André Franquin (1924-1997), le héros en espadrilles s’apprête à vivre de nouveaux gags, doit annoncer, jeudi 17 mars, la maison d’édition Dupuis, en marge du Festival international de la bande dessinée. A l’image de Tintin, que Hergé (1907-1983) ne voulait pas voir survivre à sa disparition, Gaston a toujours eu la réputation d’être impossible à relancer, une proximité trop forte l’unissant à son créateur, décédé en 1997. Propriétaire du personnage depuis 2013, Dupuis escompte, pour lui, une seconde carrière éditoriale, sur le modèle de nombreux autres phénix du 9e art (Astérix, Lucky Luke, Corto Maltese, Blake et Mortimer…).
Geplaatst op 17/03/2022 Citeren
Avatar
fluiten
Geplaatst op 17/03/2022
Crew
Avatar Iyo74
6892
Persbericht van Standaard Uitgeverij:

Guust Flater slaat weer toe!

In 2022 bereikt Guust Flater, de beroemdste stripheld zonder werk, de respectabele leeftijd van 65. We hadden kunnen denken dat hij hiervan meteen zou profiteren om op welverdiend pensioen te gaan… Dat zou nogal een komische situatie geweest zijn, na jarenlang luieren op het werk. Maar niets is minder waar, want Guust is actiever dan ooit en flatert er weer helemaal op los!

De wereld kon dertig jaar lang onbehoedzaam op zijn lauweren rusten. Niemand hoefde zich nog zorgen te maken over ontploffende experimenten, rampzalige uitvindingen en ellendige fratsen. Maar ondanks de grote terreur die hij aanricht op kantoor, heeft Guust een hart van goud en maakt hij de wereld een stukje beter met zijn ongeremde humor, dromerige onbevangenheid en positieve waarden. Conclusie? De wereld is niet dezelfde zonder onze favoriete antiheld – en daar moet verandering in komen!
Maar wie laat Guust opnieuw van de ene flater naar de andere strompelen? Sterker nog: wie doet het, in alle bescheidenheid, Franquin na? Marc Delafontaine, beter bekend als Delaf! Delafontaine is de bedenker en auteur van de succesvolle serie Mooie navels. Hij kreeg de opdracht toevertrouwd om een nieuw album te maken als vervolg op de reeks van Franquin. Door zijn liefde voor Guust, zijn talent als gagman, zijn perfectionisme en zijn respect voor de meester Franquin, was Delaf een voor de hand liggende keuze. Marc verdiepte zich vol overgave en passie in het werk van Guusts geestelijke vader. Hij bestudeerde het volledige oeuvre, ontleedde elke penseelstreek en Indische inktlijn en leefde zich in de werkfilosofie van Franquin in door alle interviews te lezen die hij in zijn rijke carrière had gegeven.

Verschijnt op 19 oktober 2022
Geplaatst op 17/03/2022 Citeren
Avatar
Iyo74
Geplaatst op 17/03/2022
Avatar Striphens
446
Nou moe...
Belofte maakt schuld of is het een hemd voor dwazen?
Volgens mij is het boek nog niet verschenen?
Geplaatst op 18/07/2023 Citeren
Avatar
Striphens
Geplaatst op 18/07/2023
Crew
Avatar woelfie
4104
Ik heb gelezen dat er controverse was over de verschijning.
De dochter van André Franquin bezit dacht ik de morele rechten, maar uitgeverij Dupuis de rechten op de personnages.
Het komt erop neer (als ik het goed begrepen heb) dat Dupuis nieuwe strips kan laten maken door nieuwe tekenaars, maar dat de publicatie moet goedgekeurd worden door dochter Franquin, en daar wringt blijkbaar het schoentje.
Er is nu een proces lopend om het uit te klaren, maar zo ver ik weet is er nog geen definitieve beslissing.
Geplaatst op 19/07/2023 Citeren
Avatar
woelfie
Geplaatst op 19/07/2023
Avatar Striphens
446
Nieuwe strip van Guust Flater kan dan toch verschijnen!

Op 22/11 verschijnt dan toch het 22ste Guust-album van de hand van Delaf.
Lees meer op de site van de Morgen.
Geplaatst op 25/08/2023 Citeren
Avatar
Striphens
Geplaatst op 25/08/2023